PRIOPĆENJE: Potpiši za dostojanstvenu plaću

Large objava 1

Danas smo na tiskovnoj konferenciji zajedno s Novim sindikatom predstavili Europsku građansku inicijativu za prikupljanje potpisa za dostojanstvene plaće.

 

Inicijativu „Kvalitetna odjeća, pravedna plaća“ (Good clothes, fair pay) pokrenulo je nekoliko međunarodnih organizacija – Clean Clothes Campaign (CCC), Fashion Revolution, Fair Wear, Fair Trade i neke druge. Uz Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat, članove Clean Clothes kampanje, u Hrvatskoj u inicijativi sudjeluju i drugi članovi Koalicije za dostojanstvenu plaću – Centar za mirovne studije (CMS), Kuća ljudskih prava, PaRiter, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH), Fashion Revolution Hrvatska i Centar za edukaciju i savjetovanje (CESI).

 

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, predstavio je inicijativu: „Cilj inicijative je prikupiti milijun potpisa europskih građana i od Europske komisije zatražiti donošenje direktive kojom bi se zajamčilo pravo radnika u tekstilnoj industriji na dostojanstvenu plaću. Direktiva bi bila obvezujuća za sve tvrtke koje djeluju na području Europske unije, ali i za one koje prodaju proizvode u EU“.

Istaknuo je da je dostojanstvena plaća ustavna kategorija i da prema Ustavu RH svaki radnik ima pravo plaću kojom može osigurati dostojanstven život sebi i svojoj obitelji.

 

„Nažalost, u Hrvatskoj sa svojom plaćom veliki broj radnika jedva preživljava, a kamoli pokriva troškove obitelji. Iako svake godine imamo porast minimalne plaće, rastu i troškovi života. Prema našim izračunima, dostojanstvena plaća za Hrvatsku je u 2021. iznosila 1644 eura. U tom trenutku minimalac je bio 451 euro, i tada je iznosio samo 28 posto onoga što nam jamči Ustav RH. Zbog toga trebamo postaviti neki rok u kojemu bi mogli doseći dostojanstvenu plaću – ne bismo se trebali zadovoljiti sa 60 posto od medijalne plaće, što je kao prag postavljeno u Europskoj direktivi o minimalnim plaćama“, zaključio je Iveković.


Modne kompanije, odnosno brendovi, prema kojima je usmjerena inicijativa, većinom nemaju tvornice u svojem vlasništvu, već autsorsaju proizvodnju u zemlje s jeftinom radnom snagom i na taj način izbjegavaju odgovornost prema radnicima u svom proizvodnom lancu i krivnju za neisplatu dostojanstvene plaće svaljuju na dobavljače. Međutim, oni su ti koji naručuju robu dobavljačkih tvrtki i plaćaju im cijene koje jedva pokrivaju cijenu proizvodnje. Na primjer, da njemački brend Olymp nije plaćao požeškoj tvornici Orljava 4 eura po košulji, nego barem duplo više, tvornica bi još uvijek radila.

 

Direktivom predloženom kroz europsku građansku inicijativu želimo promijeniti takve loše kupovne prakse modnih kompanija i obvezati ih na poštivanje radničkih i ljudskih prava. Ako se direktiva usvoji, omogućit će promjene i u drugim sektorima.

 

Jakov Kolak, radnik u Regionalnom industrijskom sindikatu, naveo je nekoliko primjera iz sektora kojima se RIS bavi: „Korporativna odgovornost potrebna je i u sektoru call centara. Velike strane kompanije poput E.ON-a, Deutsche Telekoma, Bookinga i drugih radnu snagu sve više traže i na hrvatskom tržištu rada. Najčešće se radi o autsorsanju poslova korisničke podrške i sličnog. To su velike firme koje diljem svijeta pronalaze jeftine i dobre radnike i na tome dobro zarađuju, no ne postoje nikakvi mehanizmi da ih se prisili na odgovornost da radnicima preko čijih leđa profitiraju osiguraju dostojanstvene uvjete rada i plaće. Rad u call centru je grdi posao, uključuje mnogo stresa, kontrole, mehanizma discipline i kažnjavanja, antisindikalnog djelovanja. Autsorsanje poslova u države jeftinijeg rada mora sadržavati i odgovornost za uvjete rada i kvalitetu života radnika.

 

Istaknuo je da ni poslodavci ni država neće ništa napraviti ako im se objasni problem i lijepo ih se zamoli: „Da se time rješava problem ne bi asistenti osoba s invaliditetom, još jedna skupina radnika koju smo počeli organizirati, od 2006. godine radila za 2000 ili 4000 kuna mjesečno. Država 16 godina nije imala volje riješiti situaciju u kojoj ljudi, koji rade toliko human i za društvo važan posao, žive na rubu egzistencije. Plaća im se povećala tek ove godine, i to zato jer je rastao minimalac.“

 

Kolak je rekao da se plaće usklađuju s inflacijom na radnim mjestima gdje postoji snažno i složno članstvo koje je spremno na pokretanje kolektivnih pregovora s poslodavcem i spremno poduprijeti svoje zahtjeve štrajkom ako treba.

 

„Tu je odgovornost i nas sindikata da upotrijebimo znanje i infrastrukturu, idemo na teren i povećamo broj članova. Zajedno s tim ide i odgovornost radnika da prihvate da se za dostojanstvo na radnom mjestu često treba boriti – jer upravo njihov rad pokreće cijeli sustav, i tu leži najveća snaga. Jedina snaga koja nam daje šansu da dostojanstvena plaća i kvalitetna radna mjesta postanu stvarnost“, zaključio je Kolak.

Na kraju, Iveković je predstavio plan kampanje.

-------------------------------------------------------

Koalicija za dostojanstvenu plaću počet će prikupljati potpise za peticiju na 1. maj, Međunarodni praznik rada, na štandu na Maksimiru u Zagrebu, od 10 do 16 sati.

U tjednu od 15. do 20. 5. potpisi će se skupljati na nekoliko lokacija u Zagrebu i u nekim drugim gradovima – zasad su potvrđeni Karlovac, Varaždin i Rijeka.

Također, pozivamo sve zainteresirane građane koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa da se jave Novom sindikatu, RIS-u ili drugim članicama Koalicije za dostojanstvenu plaću.

-----------------------------------------------------

Video s pozivom na potpisivanje peticije pogledajte ovdje: https://youtu.be/8TsANAFNYcs

 

Više o zakonodavnom prijedlogu na engleskom jeziku možete naći na stranicama kampanje: www.goodclothesfairpay.eu, a za sve novosti o kampanji u Hrvatskoj pratite web: https://www.novisindikat.hr i facebook stranice Novog sindikata: https://www.facebook.com/NoviSindikatNS, kao i stranice ostalih članica Koalicije za dostojanstvenu plaću.

 

Peticiju mogu potpisati svi građani Europske unije i svi s EU putovnicom, bez obzira na to gdje žive. Potpisivanje peticije je sigurno, a vaši osobni podaci su zaštićeni. Vaš OIB potreban nam je radi potvrde identiteta - tako zahtijeva Europska unija za peticiju Europske građanske inicijative. Ovaj certifikat potvrđuje da je peticija u potpunosti usklađena sa strogim zahtjevima za sigurnosti i privatnosti koje propisuje Regulativa EU (2019/788) o Europskoj građanskoj inicijativi.

 

Peticiju potpišite ovdje