Inicijativa “Osobni asistenti zajedno” uoči Praznika rada: Naše zanimanje nije prepoznato, a rad podcijenjen i potplaćen!

Large asist 01 4

Osobni asistenti osobama s invaliditetom udruženi u inicijativu ''Osobni asistenti zajedno '' povodom 1. maja objavili su priopćenje kojim upozoravaju na neodržive uvjete u kojima rade i zahtijevaju hitne promjene u sustavu osobne asistencije. Regionalni industrijski sindikat važan je dio inicijative jer osobni asistenti koji se pridružuju inicijativi postaju i članovi/ice našeg sindikata, te ih sindikat neposredno zastupa i pruža im neophodnu podršku u njihovim nastojanjima za ostvarivanjem boljih radnih uvjeta.

Posao osobnog asistenta osobama s invaliditetom društveno je vrlo važan. Pomažemo osobama s invaliditetom da budu samostalnije, mobilnije i društveno aktivne. Naši radni zadaci kreću se od osnovnih zadataka poput pomoći kod održavanja higijene, kućanskih poslova i prehrane, do uključivanja naših korisnika u socijalne aktivnosti, druženja i sl.

U isto vrijeme naš posao nije prepoznat kao zanimanje, a uvjeti rada nisu dobri. Zbog toga smo u suradnji s udrugom BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i Regionalnim industrijskim sindikatom (RIS) u listopadu 2020. pokrenuli inicijativu “Osobni asistenti zajedno”. Od tada aktivno radimo na povezivanju i sindikalnom organiziranju osobnih asistenata osobama s invaliditetom, a udruge koje pružaju uslugu osobne asistencije pozivamo da podrže inicijativu i da zajednički od nadležnog ministarstva zahtijevamo bolje uređenje sustava i značajno povećanje sredstava za financiranje provođenja usluge. Rad inicijative može se pratiti na facebook stranici “Osobni asistenti zajedno - sindikalna inicijativa za bolje uvjete rada”.

Upitnik o uvjetima rada osobnih asistenata

Krajem siječnja 2021. objavili smo Upitnik o uvjetima rada osobnih asistenata, dostupan na web stranici RIS-a (www.ris.com.hr) koji je do sada ispunilo stotinjak osobnih asistenata.

Dosadašnji rezultati pokazuju da 79 posto asistenata radi na određeno vrijeme, zbog čega ih prati stalna neizvjesnost i nesigurnost. “Volim svoj posao, promijenio mi je život, proširio vidike, u njemu sam pronašla sebe. A u meni je doza nesigurnosti hoću li sutra i dalje raditi”, kaže jedna asistentica.

Većina asistenata radi na pola radnog vremena s jednim korisnikom, zbog projektne orijentiranosti sustava – rijetki korisnici imaju odobreno pravo korištenja usluge asistencije na 8 sati dnevno. Rad na 4 sata dnevno znači plaću koja se vrti oko 2000 kn – čak 71 posto asistenata zarađuje manje od 2500 kuna (uglavnom 2000 kn neto uz prijevoz). Za puno radno vrijeme taj se iznos udvostručuje, a najveća plaća iznosi tek 4000 kn plus prijevoz.

Kako se osobni asistenti snalaze s tako niskom plaćom najbolje govori postotak odgovora na pitanje “Je li vam mjesečna plaća koju primate za posao osobnog asistenta dostatna za podmirivanje životnih potreba?” – 88,8 posto asistenata odgovorilo je NE. K tome, plaća se nije mijenjala od početka pilot projekta osobne asistencije, koji traje sada već 15 godina.

Radno vrijeme osobnih asistenata često nije fiksno, nego ovisi o potrebama korisnika, pa se mijenja iz dana u dan. Rad s dva korisnika teško je ostvariv u praksi iz istog razloga – teško je iskombinirati njihove potrebe, a problem može biti i međusobna udaljenost, zbog koje asistenti gube puno slobodnog vremena. Iako potplaćeni, dio asistenata ostaje kod korisnika duže od 4 sata, jer su njihove potrebe veće, a asistenti ih ne žele ostaviti bez usluge samo zato što im završava radno vrijeme. Na spomenuto se nadovezuje činjenica da prekovremeni sati uglavnom nisu plaćeni, jer za to ne postoje sredstva u projektima.

Plaće koje nisu dovoljne za život, prekarni rad kojeg karakterizira produljivanje ugovora svakih nekoliko mjeseci, prekidi ugovora, nestabilnost zbog projektnog financiranja, nemogućnost rada na puno radno vrijeme i neplaćeni prekovremeni sati problemi su koji muče najveći broj osobnih asistenata.

Udruge osoba s invaliditetom u mnogim su sredinama jedini pružatelji usluga podrške, a također se nalaze u nezavidnoj situaciji. Nemaju dovoljnu podršku sustava, a financije su ograničene i ovise o projektima, što otežava kontinuitet u organiziranju usluge osobne asistencije. Zbog toga je velik dio populacije osoba s invaliditetom ostavljen bez podrške ili primoran na smještaj u institucijama – prema Izvještaju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2020. u raznim ustanovama trenutno je smješteno 10 tisuća ljudi. Pravobraniteljica također ističe da unazad nekoliko godina mnoge udruge tvrde da će “daljnji rad biti nemoguć”, ako sustav nastavi funkcionirati kako trenutno funkcionira.

Kroz inicijativu “Osobni asistenti zajedno” zajedno zalažemo se za dugoročno i stabilno financiranje sustava osobne asistencije te pronalazak sustavnih rješenja koja će biti regulirana kroz Zakon o osobnoj asistenciji.

Potrebno je povećati izdavanja za sustav osobne asistencije, prvenstveno kako bi se osobnim asistentima mogla povećati plaća, a potom i omogućiti rad na puno radno vrijeme. Pravo na uslugu asistencije mora se omogućiti što većem broju korisnika, u skladu s njihovim potrebama, a rad na određeno mora biti iznimka – osobnim asistentima treba osigurati stalno i sigurno zaposlenje.

Zajednički se možemo izboriti za bolji i uređeniji sustav!

Osobni asistenti koje zanima više o inicijativi i žele nam se pridružiti mogu nas kontaktirati putem inboxa Facebook stranice Osobni asistenti zajedno, na e-mail osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj telefona 098 931 2433.